OH!SOM architectes


Stéphanie FRANCESCHI


MAISON DE LA NATURE
HOUSE OF NATURE
Cavalaire-sur-mer, France


The conversion of this former waste treatment plant into a public reception center, in the heart of a classified natural site, is a manifesto in favor of sustainable development, ecological transition and the re-use of existing infrastructure left in disuse.
Work is being carried out on bio-sourced materials, with the promotion of the local wood industry for interior structural elements, carpentry, interior fittings ... and the use of cork on the facade, to highlight the new functions it houses, while promoting the local unexploited Var sector.

La reconversion de cette ancienne usine de traitement de déchets en lieu d’accueil du public, au cœur d’un site naturel classé, est un manifeste en faveur du développement durable, de la transition écologique et de la ré-utilisation d’infrastructures existantes laissées en désuétude.
Un travail est mené sur les matériaux biosourcés, avec la valorisation de la filière bois locale pour les éléments de structure intérieure, menuiseries, aménagements intérieurs… et l’utilisation du liège en façade, pour mettre en avant les nouvelles fonctions qu’il abrite, tout en valorisant la filière locale varoise non exploitée.







Next Project

Mark